S*Yrhättan's Helig Birma

Kattuppfödare i Västernorrland

4:e Oktober 2012 – Katter och stängda dörrar

Madde håller vakt.

Vad är det egentligen med stängda dörrar som är så lockande? Jag har haft katt i huset i cirka 30 år och aldrig haft någon katt som inte varit nyfiken på vad som är på andra sidan dörren. Alla mina katter har haft sina egna metoder för att öppna dörrar.

Lady (Blåklocka) min första katt, var en Russian Blue och hon var specialist på dörrar. Jag lärde mig att alltid låsa dörren eftersom hon hoppade upp och hängde i handtaget och sparkade med bakbenen tills dörren öppnade sig. Varje gång hon lyckades gick hon stolt, med svansen i vädret, in genom dörren eller ibland ut genom ytterdörren och tog en liten promenad på egen tass. Hon var också väldigt snabb om man lät ytterdörren vara öppen några sekunder för länge, hon passade på när det kom någon och hälsade på som inte lärt sig att det gällde att kliva in fort och stänga dörren efter sig.

Jag var alltså ganska van när jag såsmåningom köpte min första birma. Cleo (Clothildes Duddan) var helt annorlunda och jag slappnade av eftersom hon var nöjd med att gå ut i sin utegård och verkade inte alls vara intresserad av dörrar. Men, skenet bedrar, hon visade sig vara förtjust i garderober och skåp, något som nästan alla mina birmor varit. Jag vet inte hur många gånger jag letade efter henne tills jag hörde ett förebrående mjau från något skåp jag stängt in henne i.

Madde tycker om garderober och tar gärna en tupplur längst in i min garderob, hon tar sig in genom att dra upp dörren med tassen. Jag har nu gjort iordning en sovplats med lite mjuka handdukar vilket är bättre än när hon själv krafsade ihop något mjukt att sova på av mina kläder.

Ludde tycker inte om stängda dörrar, han krafsar på dörren tills någon öppnar, sen kan det hända att han vänder och går därifrån, jag tror det bara är själva principen med att dörren är stängd som han inte tycker om.

Den mest spännande dörren vi har här hemma är källardörren, både Madde och Ludde sitter gärna längst ner i trappan och väntar när någon av oss varit nere i källaren, men än så länge har ingen av de varit nere där än men det finns ingen tvekan om att någon dag kommer de att lyckas.

Det enda jag inte lyckats förstå är vad en katt hoppas finna bakom en stängd dörr? I Luddes fall kan det möjligen vara en dröm om ett berg av kokt torsk att äta sig igenom men jag vet inte.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on October 4, 2012 by and tagged , , , , , .
%d bloggers like this: