S*Yrhättan's Helig Birma

Kattuppfödare i Västernorrland

25:e Januari 2015 – Mutor

jan 25-15 Mutor

Madde poserar

Jag tror att alla som varit kattägd någon gång har lärt sig att mutor är bra, åtminstone när det gäller katter. Jag är också helt övertygad om att katter pratar med varandra och kommer överens om vilken muta som gäller för olika saker. De har också bestämt att om man får något extra en gång så är det en vana som alltid ska följas.

Här hemma har vi våra egna tillfällen när det behövs mutor. Varje vecka går jag igenom och klipper klor om det behövs, kammar igenom pälsen, kollar hur tänderna ser ut och avslutar med att väga. Med tiden har alla tre lärt sig rutinen och det händer att någon av katterna ligger kvar på vågen och myser en stund. Men, de har också lärt sig att man får godis när man är klar. Skulle matte ha slut på godis just då är det bara att klä på sig och gå iväg till affären och köpa. Jag törs inte ens tänka på hur de skulle fundera ut en gemensam hämnd annars.

jan 25-15 Mutor1

Ludde på invägning

 

De få gånger jag har behövt ge medicin är det också mutor som gäller. Tar man en hög med godis och lägger tabletten i högen kan det hända att den äts upp frivilligt, men det går inte så många dagar på raken. Det är precis som om de funderar över varför de får extra mycket godis och inom några dagar är godiset uppätet och tabletten ligger kvar.

Badning inför utställning är också mutor, då är det bara kokt torsk som gäller. Möjligen då kan man slippa att bli utstirrad som värsta matten på jorden. Egentligen förstår jag inte varför för alla tre står stilla i duschen och ligger gärna i knäet och blir fönade. Men, de har kommit på att det är ett bra tillfälle att kräva något extra.

Ludde är bäst på att kräva mutor, vad jag än gjort så sätter han sig på köksgolvet och stirrar på mig tills han får något. Yra har börjat lära sig av Ludde och vet precis vad som är på gång. Hon brukar cirkla runt Ludde och se om hon kan ta godiset av honom. Madde är det lite svårare med. Hon vill titta på godiset en stund, lukta och njuta innan hon börjar äta. Ludde och Yra som äter upp snabbt försöker alltid sno hennes hög. Nu har hon lärt sig och går iväg till en trygg plats där hon får vara ifred, där vill hon ha sin hög serverad. Sen är det upp till matte att underhålla Ludde och Yra så hon hinner äta i lugn och ro.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: