S*Yrhättan's Helig Birma

Kattuppfödare i Västernorrland

1:a Mars 2015 – Blåsiga dagar

mars 1-15 Blåsiga dagar

Yra på span

Nu har det varit rejält blåsigt här ett antal dagar. Alla tre katterna blänger på mig när jag öppnar altandörren, de tycker jag ska stänga av blåsten och ta fram lite varma dagar med vårkänsla istället. Gärna lite späda gröna grässtrån att äta av och lite blommor. Det vore skönt om det var så enkelt som mina katter tycks tro och jag fick bestämma vädret.

Blåst eller inte, både Madde och Yra går ut ett tag varje dag även om Madde inte tycker om när blåsten rör till hennes päls. Hon tvättar sig länge när hon kommer in för att få all päls på rätt plats igen. Madde har alltid varit noga med sitt utseende. Tycker hon att det behövs så får både Yra och Ludde lite tvätthjälp av henne, vare sig de vill eller inte. Yra bryr sig inte lika mycket utan kan vara ute en bra stund trots blåsten.

mars 1-15 Blåsiga dagar1

Madde i blåst

Ludde brukar vända i dörren om han känner att det blåser för mycket, men eftersom det har börjat bli lite vårkänsla så vill han gärna gå ut en vända för att lukta av omgivningarna. Han kan vara snabb att gå runt och nosa av så han kan komma in värmen fort igen, det blir aldrig några långa stunder ute för honom.

När det blåser mycket ute så märker jag att katterna blir påverkade. Det är svårt att riktigt beskriva hur de blir påverkade, men lite mer sugna på att göra tokryck och springa omkring, upp och ner för trapporna. De ligger de nästan alltid i sängen på natten när det blåser mycket ute. Det märks att de inte tycker om blåst. Det gör inte deras matte heller som ofta ligger vaken och klappar en katt när det blåser för mycket.

Dessutom äter de gärna lite extra blåsiga dagar, lite som att tröstäta för att det är otäckt väder. Det jag dock aldrig kommer att förstå är varför de kommer och klagar på att maten är slut när de lyckats äta så att det är som ett tomt hål i mitten på matskålen. Det finns massor av mat kvar runtom det tomma hålet, men den maten räknas inte. I deras värld är maten slut och de håller på att svälta ihjäl. Det är bara att fylla igen det tomma hålet med mer mat så är allt bra igen.

 

Advertisements

2 comments on “1:a Mars 2015 – Blåsiga dagar

 1. Therese
  March 6, 2015

  Haha så söta! Tänk att katter är så olika. Jag har bara en balkong men i alla fall.. Två av mina katter flyger mer eller mindre ut på balkongen, och så har vi fröken fluff som försiktigt tar sig ut, sniffar lite och går in i tryggheten igen 🙂

  • Annakarin
   March 6, 2015

   Här är det Yra och Madde som alltid går ut, Ludde är lite mer noga med vädret, han är ofta nöjd med ett djupt andetag och så fort in igen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: