S*Yrhättan's Helig Birma

Kattuppfödare i Västernorrland

21:a September 2016 – Höstmörker, päls och sniglar

sep-21-16-hostmorker-pals-och-sniglar5

Luna hittade ett mycket intressant grässtrå

Vad jag vet finns det 22 snigelarter i Sverige, vilken eller vilka sorter vi har i vår lilla trädgård har jag inte en aning om, men att det finns många, det vet jag. Den här tiden på året är det fuktigt ute och det har börjat mörkna på kvällarna. Av någon anledning tycker alla katter att det är väldigt spännande att springa in och ut när det blir mörkt. Om man inte visste att det bara är fem katter skulle man kunna tro att det är femtiofem. Det är stadig ström av katt på väg ut och kort stund senare katt på väg in och så fortsätter det.

sep-21-16-hostmorker-pals-och-sniglar

Madde i sitt favorithörn

Problemen börjar när matte tycker det börjar bli kallt och vill stänga altandörren, det är bara att ge sig ut i mörkret och jaga in alla. I början försökte jag locka med godis eller en lekstund med vippa, men det är inte lika spännande som att vara ute. Nu har det istället blivit en annan sorts lek. Matte går ut, klappar händer och försöker jaga in katter. Madde är snäll och vet vad som gäller, hon springer för det mesta in direkt, utom när hon försöker göra sig osynlig under altanbordet. Ludde och Yra springer för det mesta in direkt. Men, Luna och Manami tror att det är någon sorts kurragömmalek. Av någon anledning tror båda att om man lägger sig platt i gräset så syns man inte, när jag kommer nära skuttar de iväg till något annat gömställe. Lyckas jag få dem att springa upp på altanen är det en utmaning att runda matte och springa nerför trappan igen så leken kan börja om.

sep-21-16-hostmorker-pals-och-sniglar1

Madde visar att hon börjar få vinterpäls

När alla är inne och jag dubbelkontrollerat att alla fem verkligen är inne så är det dags för nästa steg, sniglar. Det kan fastna väldigt många små kletiga sniglar i en normalstor birmapäls och ibland har någon försökt slicka bort snigeln så det är extra mycket klet. Jag är visserligen en stor djurvän men att försöka befria en liten snigel och släppa ut den levande har jag slutat med, det är nästan omöjligt och tar väldigt lång tid för varje liten en.

sep-21-16-hostmorker-pals-och-sniglar3

Ludde slappar en stund

Tack och lov är det inga mer utställningar i år så jag kan ta fram saxen och klippa bort en liten bit kletig snigelpäls, förhoppningsvis är säsongen för sniglar över innan det blivit punkfrisyrer på katterna.

sep-21-16-hostmorker-pals-och-sniglar4

Yra undrar varför hon inte får sova i fred

Inne är det lugnt, de nya klöstunnorna och klösträdet har blivit mycket uppskattade. Manami har gjort sovplatsen högst upp i klösträdet till sin privata och Luna ligger högst upp i klöstunnan som står bredvid. En av de gamla tunnorna står nu på övervåningen till Luddes förtjusning. Han som är den största i flocken har valt den minsta och smalaste tunnan som sin. Där har han utsikt genom fönstret och dessutom full koll på vem som kommer uppför trappan. Yra är lite mer konservativ och föredrar fortfarande den gamla tunnan så än så länge står den kvar. Madde har lite olika favoritställen, det beror på om hon vill sova ifred eller ligga nära för att bli kliad.

Advertisements

4 comments on “21:a September 2016 – Höstmörker, päls och sniglar

 1. Rebekah M
  September 22, 2016

  Det är en härlig tid nu. Hur gamla är Madde och Ludde?

  McDuff verkar ha tappat intresset för torrfoder. Han föredrar nu blöt mat.

  • Annakarin
   September 22, 2016

   De har fyllt 6 år och är ungdomar jämfört med McDuff. Har du koll på hans tänder?

   • Rebekah M
    September 22, 2016

    Han fyller 12 i November. Nej, jag har ingen koll, men vet. brukar titta på dem i samband med kloklippning och hon har inte sagt nå’t …

    • Annakarin
     September 22, 2016

     Ok, då är allt bra

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: