S*Yrhättan's Helig Birma

Kattuppfödare i Västernorrland

14:e Januari 2017 – Snökatter

jan-17-14-snokatter

Manami busar runt i snön

Äntligen har det kommit lite snö, men det är inte mycket och den är framförallt väldigt blöt. Dessutom blåser det en hel del. Allt det tycker katterna är mattes fel. De går ut en kort stund och sen in och stirra på matte som inte fixat bra snö och vindstilla ute. Riktig snö tycker alla töserna är roligt och de passade på att vara ute och leka när det gick. Ludde är som vanligt den som föredrar att sitta framför öppen dörr och nöja sig med några djupa andetag av frisk luft. Han vill ha sol och värme.

jan-17-14-snokatter1

Matte kastade en liten snöboll

Blåsten tycker inte någon av katterna är rolig, möjligen Madde som går ut en sväng oavsett väder. Det ser ganska roligt ut nu när hon har vinterpäls. Pälsen böljar runt när hon sitter ute, fördelen är att allt löst hår flyger bort i vinden, men hon har ett rejält tvättjobb att göra sig fin när hon kommer in. Madde är en prydlig katt och det skulle aldrig falla henne in att inte göra sig fin när hon kommer in.

jan-17-14-snokatter3

Madde efter en sväng ut i blåsten

Det är fascinerande att se hur olika de är med pälsvården, självklart håller sig alla tvättade och fina, men Madde har gjort det till en konstart att hålla varje strå på rätt plats. Hennes dotter Luna är likadan även om Madde haft några fler år på sig att förfina tvättningen. Yra är den som mest ruskar av sig när hon kommer in, som en liten hund. Självklart tvättar hon sig, men det är mera som ”nu duger det, alla strån behöver inte ligga rätt”, Manami som är hennes dotter har fått sin uppfostran av Madde och är även hon noga med pälsvården.

jan-17-14-snokatter2

Snö på tassen, måste bort tycker Luna

Men, Yra är den som tycker om att duscha. Ibland går hon in i duschen och sätter sig, som för att tala om att det är dags för dusch. Hon blundar och ser ut att njuta när jag masserar in lite schampo. Efter duschen ska det mysas och torkas länge med handdukar, men absolut inte använda hårfön att torka. Den enda som riktigt njuter av det är Ludde som oftast somnar när jag fönar honom efter bad.

jan-17-14-snokatter4

Luddes väntar på sol och värme

Det som är mest problem med vinter och torr inomhusluft är elektriska katter, de ser väldigt förnärmade ut när vi ska gosa och det i stället blir en liten stöt. Antistatmedel tycker de inte om men det och lite sköljmedel i vattnet när man sladdar är det enda som hjälper. Innan det är dags för årets första utställning blir det inpackning och bad för töserna så de inte ser ut som elektriska pälsbollar på domarbordet.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: