S*Yrhättan's Helig Birma

Kattuppfödare i Västernorrland

23:e April 2017 – Likheter och olikheter

Luna och Manami håller ihop

I takt med att Luna och Manami blir äldre och lite mer vuxna är det roligt att se vilka likheter det finns mellan deras mammor och pappan. Även om varje katt är sin egen unika personlighet så kan jag inte undgå att hitta likheter. Manami och Luna har växt upp tillsammans, de föddes med ett dygns mellanrum så måste det vara så att vissa av deras egenskaper har ärvts från mamman.

Luna är precis som Madde väldigt noga med att tvätta sig länge och gärna. Hon är också som sin mamma Madde väldigt bestämd när det är dags att gosa. Samma bestämda blick och det är bara att sätta sig ner och gosa så länge som behövs. Både Madde och Luna är långsamma att äta. Det är inte att de är dåliga på att äta, men maten ska undersökas noga, liten provsmakning och fundera ett tag. Sen kan man äta upp i lugn och ro. Däremot är de helt olika när det kommer besök i huset. Luna kommer gärna fram och hälsar eller lägger sig i knäet hos någon hon tycker verkar trevlig. Madde däremot brukar välja att gå och lägga sig på övervåningen eller åtminstone lägga sig på lite avstånd så man kan gå iväg fort om det behövs.

Luna tar en tupplur

Luna har en sak som hon är ensam om, hon älskar skåp. Så fort ett skåp är öppet kryper hon in och man får vara försiktig så man inte stänger in henne någonstans. Ett av hennes favoritskåp är skafferiet som är ett dubbelt köksskåp med skjutluckor. Så fort hon har en chans försöker hon hoppa in. Jag glömmer inte när hon lyckades med det och skrämde slag på matte. Jag höll på i köket och hade varit i skafferiet och hämtat något, sen skulle jag in där igen. Drog ifrån skjutluckan och ut tittar Luna. Jag vet inte vem av oss som blev mest rädd, förmodligen jag som hoppade en bra bit bakåt.

Mamma Madde

Manami är liksom sin mamma Yra väldigt förtjust i mat, bortsett från att Manami inte tycker torrfoder är något att äta utom i nödfall. Båda kommer farande så fort jag går ut i köket och är snabba på att tala om när matskålarna är tomma. Vad jag än ställer fram så äts det upp, snabbt. När Manami ätit upp har Luna precis börjat äta, så det är lite skillnad mellan dom två. Både Manami och Yra är vakna mer än de andra, de tycker är viktigt att se till att man inte missar något som matte kan tänkas hitta på. Båda är också snabbt framme om det kommer någon och hälsar på.

Manami tar en tupplur

Av Ludde har båda ärvt ett underbart temperament och en förmåga att sova i de mest underliga ställningar. När jag tittar på bilder på Ludde som liten och jämför med bilder på Luna och Manami kan man nästan tro att det är samma katt.

Pappa Ludde

Både Manami och Luna älskar att busa och kommer gärna med en leksak i munnen för att visa att det är dags. Varje morgon och kväll kör de ett gemensamt race och brukar få igång både Ludde och Yra att springa med. Madde brukar mest titta på och se förundrad ut att man verkligen ska behöva springa så där.

Sovdags för Luna och Manami

När kvällen kommer letar de alltid upp varandra, för sova det gör man tillsammans.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: