S*Yrhättan's Helig Birma

Kattuppfödare i Västernorrland

16:e Juni 2017 – Sommarlov

Manami spanar efter byten

Nu är det sommarlov för alla katter. Sista utställningen var för några helger sedan i Östersund där Manami ställdes ut en dag. Allt gick som vi hoppades och hon tog sitt certifikat. Det betyder att både hon och syrran Luna nu är Grand Internationell Champion.

Nu blir det ett långt uppehåll för töserna och det är dags för Madde och Ludde att komma ut lite. Det var några år sedan sist och eftersom både nu är kastrerade så börjar de om i öppen klass oavsett vilken titel de hade som fertila. Dessutom blir båda sju år i sommar så de kan visa upp sig i seniorklass. Det är roligt att det finns speciella klasser för äldre, många katter, speciellt birmor blir bara vackrare med åren.

Ludde har hittat ett mysigt sovställe

Altandörren står nu öppen från morgon till kväll och det är alltid någon eller några av katterna ute. Jag vet inte om det har med kastreringen att göra men till och med Ludde har börjat ligga ute och njuta i gräset. Rulla runt i rabatterna eller på stenplattorna är också populärt. Det tar bara några varv att förvandlas från vit till grå birma, sen kan man gå in och skaka av sig jord eller gräsbitar om husse klippt gräsmattan. Det är ett bra sätt att hålla matte sysselsatt med att dammsuga.

Luna tar en sovstund i solen

Växthuset som alltid varit Maddes favoritställe har hon fått börja dela med sig av. Ibland kan hela ligan ha lagt sig därinne och vi har fått ordna med några tomma hyllor så alla kan rymmas samtidigt. En normalstor liten birma kan utan problem bli en dryg meter lång och en halvmeter bred när de sträcker ut sig ordentligt, hur det går till begriper jag inte. Det är samma sak när de lägger sig i sängen, jag får vara glad om jag ryms när alla har lagt sig till ro.De första humlorna har också dykt upp men tack och lov verkar de ha lärt sig att man ska undvika både humlor och getingar. Alla andra småkryp jagar de för fullt. Jag kommer ihåg när Yra träffade en humla för första gången och blev bränd, hon såg ut som om hon lagt in en rejäl snus under överläppen ett par dagar.

Manami

Husse är ute och leker med alla varje kväll, de har en alldeles egen lek. En pinne där ett snöre är fastknutet. Husse står mitt på gräsmattan och snurrar runt och alla springer runt och jagar snöret. Det syns vart han står eftersom det är en rund fläck mitt på gräsmattan där allt gräs är bortnött. När de sprungit sig trötta eller husse är väldigt yr i huvudet av att snurra är det dags för lite vatten i någon av vattenskålarna jag ställt ut i trädgården.

Yra är lite trött

De härliga ljusa kvällarna gör att det är svårt att få in alla när det är dags att sova. Jag känner mig som en fåraherde som försöker valla in en mycket motsträvig flock, det är alltid någon som försöker gömma sig för att få vara kvar ute.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: