S*Yrhättan's Helig Birma

Kattuppfödare i Västernorrland

Kattfakta > Legenden om Helig Birma

Det finns många olika legender om hur birman fick sitt utseende men det enda som jag tror man kan säga med säkerhet är att den första birman registrerades i Frankrike år 1925, den kallades då ”Sacré de Birmaine”, vilket översatt betyder Burmas heliga katt.

Berättelserna om rasens ursprung varierar, här är den jag tycker bäst om:

På 800-talet fanns det många tempelriken ibland annat Burma, Kambodja och Thailand och i varje rike fanns ett buddhisttempel. Ett av dessa tempel var tillägnat khmerernas gudinna Tsun Kyan-Kse som styrde över de dödas själar och det fanns en gyllene staty av henne med safirer till ögon.

I templet bodde även 100 helvita katter och när en präst dog övertog hans själ en katts heliga kropp så prästen kunde återfödas när katten dog. Översteprästen Mun-Has hade en av de helvita katterna, Sinh, som sin egen katt.

En natt när Mun-Has bad i templet bröt sig rövare in och stack ner honom framför statyn. Sinh hoppade då upp på hans döende kropp och riktade sina ögon mot statyn. När de övriga prästerna stod där och tittade flyttades översteprästens själ till katten och Sinh fick samma ögonfärg som de blå safirerna som statyns ögon. Kattens kropp blev gyllene och hans huvud, svans och ben blev bruna som jorden förutom tassarna som vidrörde prästens kropp, de förblev helvita.

När prästerna såg detta fick de kraft att slå tillbaka rövarna som var i templet.

Sinh låg kvar på prästens kropp i sju dagar tills han dog, hela tiden tittade han på statyn. När Sinh dog tog han med sig översteprästens själ till gudinnan.

Efter detta sörjde prästerna i sju dagar innan de träffades för att välja en ny överstepräst, först då kom alla andra tempelkatter tillbaka och alla var förvandlade till en avbild av Sinh. De samlades runt den yngsta av prästerna som då valdes till ny överstepräst.

Hur sann den här är berättelsen är har jag ingen aning om men sant är att birman är en trofast vän och en väldigt speciell ras.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: