S*Yrhättan's Helig Birma

Kattuppfödare i Västernorrland

Kattfakta > Om Kattutställningar

Våra katter i sin utställningsbur.

 Jag har inga ambitioner att gå igenom i detalj hur en kattutställning fungerar, det här är bara en överblick så du som aldrig haft katt eller varit på en kattutställning ska förstå lite av det hela. När man tittar utifrån ser det ut som en helt egen värld med ett eget språk.

Jag tänkte börja med lite historia, kattutställningar fanns på brittiska marknader i många hundra år, den första kända var år 1598, då var bedömningarna helt annorlunda än i dag och pris gick till t ex bästa råttfångare.

I modern tid var den första officiella kattutställningen år 1871, Crystal Palace i London. Domare och arrangör var författaren och konstnären Harrison Weir som också bestämde hur en katt skulle se ut för att vara typisk för sin ras. Han grundade också NCC (National Cat Club), världens i dag äldsta existerande kattklubb.

Från det har det utvecklats till att i dag finnas kattklubbar runt om i världen, alla kattklubbar tillhör någon organisation. Här i Sverige tillhör de flesta kattklubbar SVERAK (Sveriges kattklubbars riksförbund).

Nu över till dagens kattutställningar. För att få ställa ut sin katt ska man vara med i en kattklubb och via sin klubb anmäler man sin katt och betalar en utställningsavgift till klubben som har utställningen.

Om man har en raskatt ska den ha en stamtavla där kattens stamträd står (alltså vilka som är kattens föräldrar och så vidare, man ser fyra generationer bakåt, fem om man räknar sin egen katt).

För alla katter oavsett om det är en raskatt eller huskatt finns det också andra regler, bland annat att katten ska vaccinerad mot kattsnuva/kattpest och vara id-märkt.

När man kommer till utställningen träffar man först en veterinär som tittar efter att katten är frisk och att den är vaccinerad.

Katterna placeras i burar som man själv får klä med något att ligga på, kattlåda, sovkorg och burskynken man sätter upp så katten trivs och mår bra.

Katterna delas först upp i olika kategorier (det finns fyra kategorier) som styrs av hur lång päls de har. Varje ras tävlar i olika klasser som bestäms av vilken ras den tillhör, vilken färg den har, vilken ålder och hur många gånger den vunnit tidigare.

Ludde på domarbordet.

När domaren tittar på katten tittar de på om katten ser ut som rasstandarden säger att den ska se ut och om den är i bra kondition och ser ut att må bra. Självklart är det också viktigt att katten har bra temperament.

Alla raskatter har en standard där det står hur den ska se ut, om du vill veta mer om en speciell ras så gå in via länken till SVERAK, där finns alla raser beskrivna.

Den perfekta katten kommer upp i 100 poäng och för varje gång man tävlar i en högre klass ställs det högre krav på katten, om den inte har de poäng som krävs för den inte sitt certifikat även om den är ensam i klassen.

De katterna som vinner sina klasser tävlar sedan vidare och kan bli BIV (Bäst I Variant), enkelt uttryckt, ex den bästa blå birman oavsett vilken klass den tävlar i, BIR (Bäst I RAS), alltså bästa birma som den domaren tittar på. Man kan också bli NOM (Domarens bästa katt), det är en katt som domaren tycker är vackrast oavsett vilken ras det är.

Alla domaren väljer ut sina NOM utifrån de katter de dömer och de tävlar sedan mot varandra om att bli BIS (Best In Show).

Lite om vilka titlar en katt kan ta

Champion: Tre CAC (certifikat, minst 93 poäng)

Internationell Champion: Tre CACIB (certifikat, minst 95 poäng), man måste ställa ut i minst två olika länder, vanligast är att man ställer i Sverige och Norge.

Listan är lång, men det finaste en katt kan bli är Supreme Champion och för att bli det krävs t mellan 21 – 23 certifikat och katten ska ha minst 97 poäng av 100.

Det här är bara en kort sammanfattning och vill du veta mer så gå in på SVERAKS hemsida, där står allt i detalj.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: